اول نه مرغ بود نه تخم مرغ!
اول مرغ بوده یا تخم مرغ؟! یا برعکس، اول تخم مرغ بوده یا مرغ؟!
سالیان سال است که این سوال بیجواب ذهن همه انسانها را، از فیلسوفان و دانشمندان گرفته تا عموم مردم، به خود مشغول کرده؛ فیلسوفان زیادی معتقد بودند که جواب این سوال رازی از پیدایش زمین را برملا خواهد کرد.
حتماً برایتان پیش آمده است که در اغلب جمعها، برای شروع حرف سوال “اول مرغ بوده یا تخم مرغ” را از شما پرسیده باشند. در این مقاله تلاونگ میخواهیم جوابهای مختلفی که برای این سوال تا به امروز بدست آمده است را با شما در میان بگذاریم.
کِی، کجا، چه کسی، چرا پرسید اول مرغ بود یا تخم مرغ؟
این سوال میان فیلسوفان باستان از جمله «ارسطو» و «پلوتارک» که گویا از اولین کسانی بودهاند که جلوی این جمله علامت سوال گذاشتهاند، بسیار محبوب و بحث برانگیز بوده است.
آنها جواب به این سوال را امری ضروری میدانستند که البته تنها به مرغ یا تخممرغ مربوط نمیشود. بلکه پاسخ به سوالی است که پیدایش هستی، حیات و زیست موجودات را در بر دارد. تنها اشکال کار آنها این بود که فرایند تکاملی جانوران را در نظر نگرفتند!
اینکه گونهها میتوانند با هم ترکیب شوند و گونه جدیدی را به وجود آورند، واقعیتی بود که از دید بسیاری از فیلسوفان پنهان ماند. با این وجود، این روزها با پیشرفت علم و افزایش منطق میان مردمان، پاسخ دادن به چنین سوالی دیگر نباید دشوار باشد.
اولین موجودات زنده از کجا آمدند؟
به مدت چهار میلیارد سال هیچ موجود زندهی پیچیدهای جز یک سلول ساده در زمین وجود نداشته است! بعد از آن، یعنی حدود 575 میلیون سال پیش، به دلایلی ناشناخته، اشکال زنده چند سلولی به طور ناگهانی شروع به تکثیر کردند. این واقعه «انفجار آوالون» نام دارد که پس از آن، سیاره زمین دوره یخبندان ناخوشایند Cryogenian را پشت سر گذاشت و وارد دورهی Ediacaran شد، رخ داد.
در دورههای مختلف، جانواران زیادی یک اکوسیستم مشابه را با هم شریک بودهاند. مبتنی بر دلایل علمی و نظریههای زیست محیطی و جانورشناسی، جفت گیری دو پرنده از گونههای مختلف منجر به یک تخمگذاری شده است.
به مرور زمان این موجودات تخمگذار اولیه در اثر تحولات ژنتیکی، گونهای به نام مرغ را به وجود آوردند.
نظریه تائید شده در پاسخ به سوال “اول مرغ بوده یا تخم مرغ؟”
نکته اول این است که وقتی صحبت از تخممرغ میشود، منظور صرفا تخم پرندهی مرغ نیست، تخم هر حیوان تخم گذاری است که از گذشته تا به امروز در کره زمین میزیسته است.
نکته دومی که باید به آن توجه کنیم این است که اگر مرغ وجود نداشت، پس چطور به تخم آن «تخم مرغ» میگویند؟ یعنی یک مرغی وجود داشته که نام آن را روی تخمی که تولید شده است، گذاشتند. البته اگر این سوال در زبان انگلیسی پرسیده شود، مفهموم آن همچنان مبهم خواهد بود. چراکه واژه Egg تنها به معنی تخم مرغ نبوده و بطور کلی به تخم تمام موجودات تخمگذار نسبت داده میشود.
نظریه اول
اکنون به پاسخ “کریستوفر لانگان” به این پرسش نگاهی میکنیم. او میگوید:
گونههایی که تخم میگذارند، بسیار قبلتر از مرغهای امروزی میزیستهاند. برای مثال، شواهد فسیلی بسیاری مبتنی بر تخمگذاری دایناسورها وجود دارد. تخم مرغ، به طور کلی، قبل از مرغ وجود داشته است. چرا که قدیمیترین فسیل تخمها و جنینهای دایناسور حدود 190 میلیون سال قدمت دارند. فسیلهای Archeopteryx،که قدیمیترین آنها به عنوان پرنده پذیرفته شدهاند، حدود 150 میلیون سال قدمت دارند، به این معنی که پرندگان به طور کلی پس از تخممرغ آمدهاند.
بیشتر بخوانید: مراحل زندگی مرغ، از تخم تا جوجه
نظریه دوم
نظریه دوم صرفا در جواب به سوال “اول تخم مرغ بوده یا مرغ” در زبان فارسی ملموستر است؛ همانطور که میدانید پروتئینهای داخل تخم مرغ فقط از داخل بدن مرغ به آن انتقال مییابد. پوست تخم مرغ حاوی عنصر “اوفوسلیدین 17” است که تنها در بدن مرغ یافت میشود.
بر این اساس، غدد داخلی مرغ که این ماده را 24 ساعت قبل از تخم گذاشتن ترشح میکنند، آن را در پوسته به وجود میآورند. پژوهشگران بر این باورند که مرغ تنها دارنده این عنصر است. بنابراین، شکی وجود نخواهد داشت که مرغ قبل از تخم مرغ آفریده شده و باید پرونده این سوال قدیمی در اذهان عمومی بسته شود.
البته این جواب در حالتی دقیقا درست است که منظور ما از تخم فقط تخم مرغ باشد!
خلاصه کلام
بنابر آخرین تحقیقات و نظرههای ارائه شده از سوی فیلسوفان، مرغ یک گونه پرنده تخمگذار است که از تغییر و جهش ژنتیک پرندههای تخمگدار اولیه، حاصل شده است. همچنین از آنجایی که عنصر اوفوسلیدین 17 در پوسته تخم مرغ وجود داشته و این عنصر تنها و تنها از مرغ به تخم آن منتقل میشود، در نتیجه میتوان گفت که ابتدا مرغ به وجود آمده و سپس تخم مرغ!
اما تمام این فرضیهها در حالتی درست است که منظورمان از تخم مرغ، دقیقاً تخمی باشد که مرغ میگذارد و نه چیز دیگر.
ممنونیم که تا اینجا همراه تلاونگ بودید؛ امیدواریم این مقاله برایتان به قدر کافی مفید بوده باشد.